fitxa de l'element

Quins avantatges suposa utilitzar cèl•lules immobilitzades en processos industrials de fermentació?

Crèdits

Cristina Madrid Xufré
Autoria
Cristina Madrid Xufré
Silvia Lope
Catalogació

Data

3 de juliol de 2015

BIO [1] BG [2]

BTX.2 [1] ESO.4 [2]

Experimentació Indagació i recerca

Resum

En moltes biotransformacions industrials s’utilitzen enzims o cèl·lules immobilitzades. Es planteja a l’alumnat discutir els avantatges d’aquesta immobilització a partir de la comparació de dos experiments sobre fermentació, un amb llevats immobilitats amb alginat i un altre amb llevats lliures.
La fermentació alcohòlica és fonamental en processos com la producció de vi i cervesa, on es produeix etanol a partir dels sucres del raïm o de la civada, o en la panificació, on la producció de CO2 que queda atrapat és la que fa “pujar” la massa. I també és el procés industrial utilitzat per a l’obtenció de bioetanol.
La primera part de l’experiència consisteix en esferificar una solució de cèl·lules de llevat amb alginat de sodi.

Eixos de capacitats / Competències

Àrees / Matèries

Llicència d'ús

Llicència de Creative Commons
237

Materials de l'element

Documents per a l'alumnat