Els mussols


 

Els mussols:


Característiques generals:

Les característiques comunes a totes les espècies d'estrigiformes són degudes al seu caràcter de rapinyaires nocturnes: totes són carnívores i per tant caçadores. Llurs preses depenen del tamany del depredador, per tant poden oscil·lar entre els petits insectes i musaranyes que menja el mussol, passant pels petits rosegadors fins als conills i cervatons que és capaç de caçar el gran Duc.
Com a caçadors tenen els ulls en posició frontal per augmentar la precisió de la seva visió amb la perspectiva, a costa de reduir el seu camp visual. Degut als seus costums nocturns, el tamany dels ulls és notablement gran en proporció del seu tamany corporal. Pel fet d'estar incorporats els ulls als discs facials, que són d'os, tenen molt poca mobilitat i això fa que hagin de girar tot el cap (cosa que pot fer en un angle de fins a 270 graus).
Són animals generalment sedentaris, només es veuen fenòmens de migració en aquells que viuen prop de les zones boreals al nord d'Europa i Àsia. Habitualment molt territorials acostumen a viure en parelles que delimiten llur territori que defensen aferrissadament.
Espècies de la Península Ibèrica:
Mussol (Athene noctua)
És una espècie de tamany petit (25 a 30 cm) amb una envergadura d'uns 60 cm. i uns 200 g. de pes. No té plomalls que li donin aspecte d'orelles. El disc facial està poc definit i els ulls són de color groc.
Ocupa gran varietat d'hàbitats preferentment en llocs oberts, lluny de boscos espessos.
El mascle marca el territori cap al febrer. Acostumen a mantenir una parella constant.
No acostuma a construir niu, nien a l'interior de forats dels arbres, en edificis i fins i tot en caus de conills, al terra.
Mussol Banyut (Asio Otus)
És una espècie de tamany mitjà (uns 40 cm.) amb una envergadura de 100 cm. i un pes d'uns 350 g.
La característica més destacada són els seus plomalls al cap que li donen aspecte de banyut o orellut.
Viuen en arbredes i boscos, encara que si el bosc és molt gran, prefereixen viure a les zones més externes.
No construeix nius, sinó que aprofita els d'altres ocells.
És fonamentalment sedentari encara que pot fer petites migracions a l'hivern a la cerca de menjar.
El seu aliment consisteix a petits rosegadors com talps, ratolins, rates i fins i tot insectes i ocells.
Òliba (Tyto Alba)
L'òliba és una rapinyaire nocturna de tamany mitjà (uns 40 cm.) amb una envergadura de 95 cm. i un pes de 360 g.
Es distingeix fàcilment pel seu plomatge de color blanc al pit amb plomes daurades al dors. El seu disc facial en forma de cor és també una característica destacable que demostra la seva pertinença a la família dels titònids.
Viu en espais oberts, descansa i cria en cases velles o coberts abandonats.
És sedentària amb un territori fix durant tot l'any.
Té dues fases d'activitat, la primera poc després de la posta del Sol i la segona poc abans de la sortida del Sol, encara que en època de cria o a l'hivern és capaç de caçar durant el dia.
S'empassa les preses senceres.
Informació del Gran Duc
Introducció:
El duc (Bubo bubo) és el més gran dels mussols d'Euràsia, inclosos els Països Catalans. Al llarg de la seva àrea de distribució que es poden trobar en tots els tipus d'hàbitat, des dels boscos de pi fred del nord d'Escandinàvia, a través dels boscos més fresc i pastures de mitja Europa als deserts càlids del Sàhara. Es farà niu al bosc i els penya-segats. Encara que és comú en algunes regions que en altres es tracten com en perill d'extinció, el sofriment de les amenaces que afecten la majoria de les aus rapinyaires. En captivitat, però, són relativament fàcils de criar i el seu nombre (ja gran) va en augment.
Biometria:
Mesura entre 29 i 73 cm de pic a cua, i la seva envergadura ronda de 1,38 a 1,7 m, una mica més petit que l'àguila daurada. El seu pes oscil·la dels 1,5 als 4 kg. Es caracteritza pels dos flocs de plomes al costats del cap, el ventre pàl·lid i llistat i el dors jaspiat i fosc amb taques clares. El mascle té el plomissol de les "orelles" més eriçat que la femella. A sobre el cap té uns plomalls característics. Els ulls són grans i ataronjats. El plomatge, totalment bru, té moltes taques fosques en forma de clapes o estries. En el vol, destaquen les seves ales arrodonides i la seva cua curta, així com també el seu lent bategar d'ales. El seu vol és directe, potent i amb freqüents planeig.
La seva veu és un udol profund, tipus úú-oo, que pot arribar a sentir-se fins a 2 km de distància. Cada individu té un udol específic, de manera que poden ser identificats individualment. També produeix lladrucs potents d'alarma tipus guineu.
Viuen vora els 20 anys, una vida llarga ja que no tenen depredadors naturals. En captivitat s'han descrit casos d'exemplars que han arribat als 60 anys.

Subespècies:

  • Bubo bubo bengalensis (Franklin, 1831)

  • Bubo bubo borissowi (Hesse, 1915)

  • Bubo bubo bubo (Linnaeus, 1758)

  • Bubo bubo hemachalanus (Hume, 1873)

  • Bubo bubo hispanus (Rothschild & Hartert, 1910)

  • Bubo bubo interpositus (Rothschild & Hartert, 1910)

  • Bubo bubo jakutensis (Buturlin, 1908)

  • Bubo bubo kiautschensis (Reichenow, 1903)

  • Bubo bubo nikolskii (Zarudny, 1905)

  • Bubo bubo omissus (Dementiev, 1932)

  • Bubo bubo ruthenus (Buturlin & Zhitkov, 1906)

  • Bubo bubo sibiricus (Gloger, 1833)

  • Bubo bubo tarimensis (Buturlin, 1928)

  • Bubo bubo tibetanus (Bianchi, 1906)

  • Bubo bubo turcomanus (Eversmann, 1835)

  • Bubo bubo ussuriensis (Poliakov, 1915)

  • Bubo bubo yenisseensis (Buturlin, 1911)

Hàbitat

Principalment és una au nocturna que habita zones de muntanya poc poblades. Habita en boscos i penya-segats normalment allunyats de l'home evitant-ne la presència, preferint normalment les superfícies rocoses per a fer-hi els nius. En alguns llocs desplaça a altres rapinyaires.
Són animals solitaris, excepte en època de cria. El seu territori pot abastar uns 80 km² si l'aliment és escàs, i el defensen amb força d'altres mussols. Normalment no canviaran de territori excepte per causes majors, com ara la falta d'aliment o si són expulsats per altres mussols.
De dia passen la major part del temps quiets als arbres, i a la nit surten a caçar. Si l'aliment escasseja poden caçar de dia, també.

Distribució geogràfica:

Es troba a Euràsia, que està formada pels continents d'Europa i d'Àsia.

Alimentació:

Té una força comparable a la de l'àliga daurada, tal com ho demostra la seua capacitat per caçar animals de tota mena, com llebres, conills, esquirols, talps i també altres rapinyaires nocturns i diürns (aligots, falcons pelegrins, xoriguers grossos, etc.).
Criança:

La cria es realitza des de febrer fins a juliol. La femella posa generalment 1 o 2 ous, molt rarament fins a 4, el nombre pot ser dependent del subministrament d'aliments disponibles. La femella incuba els ous pel seu compte (tenint en 32-35 dies), mentre que el mascle li porta menjar, això continua durant els primers quatre o cinc setmanes després de l'eclosió, quan la femella ajuda per capturar els aliments per als joves. No és estrany que un dels joves a morir al mateix temps al niu i que serà menjat per qualsevol resta de joves. Són capaços de volar al voltant de set a vuit setmanes després de l'eclosió, però són dependents dels seus pares durant algun temps després. En general, a finals de tardor en el moment en que són totalment independents. Sovint hi ha una alta taxa de mortalitat durant el primer hivern, però si sobreviuen el primer hivern, en la naturalesa, poden viure fins a 20 anys de mitjana. L'edat de registre en la naturalesa d'un estudi europeu de trucada és 26 anys i 7 mesos (a Finlàndia). En captivitat solen viure entre 45-60 anys, el rècord en captivitat es creu que més de 80 anys.


Gerard Carrera